Índex de Gini

El coeficient de Gini és una mesura de la desigualtat ideada per l’estadístic italià Corrado Gini. Normalment s’utilitza per mesurar la desigualtat en els ingressos, però pot utilitzar-se per calcular qualsevol forma de distribució desigual. El coeficient de Gini és un nombre entre 0 i 1, on 0 es correspon amb la perfecta igualtat (tots tenen els mateixos ingressos) i 1 es correspon amb la perfecta desigualtat (una persona té tots els ingressos i els altres cap).

L’índex de Gini és el coeficient de Gini expressat en percentatge, i és igual al coeficient de Gini multiplicat per 100. Encara que el coeficient de Gini s’utilitza sobretot per a mesurar la desigualtat en els ingressos, també pot utilitzar-se per a mesurar la desigualtat en la riquesa. Aquest ús requereix que ningú disposi d’una riquesa negativa (font Wikipedia).

Mapa mundial de l’índex de Gini:

Afegeixo una gràfica on es veu com l’índex de Gini mundial ja es trobava en augment en les darreries del segle XX. Això significa que cada cop més la riquesa s’ha concentrat en mans de menys gent.

Font: Center for Global Justice

A Catalunya l’any 2009, es trobava a 0,294 (font Idescat). Caldrà veure com segurament s’incrementa aquest índex de desigualtat en els propers anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s