Catalunya hauria superat millor la crisi com a Estat propi?

Sembla que el tema de la independència hagi quedat difuminat els darrers mesos arran dels indignats, les retallades i el fons de competivitat. Ara sembla que està tornant a un pla més visible a partir d’una enquesta on més del 40% de catalans es manifesten favorables a la independència. Això no hauria de fer, però, que els polítics del nostre país el fessin servir per amagar el cap sota l’ala i no assumir les responsabilitats que els pertoca. El que sí es cert és que cada cop més hi ha un col·lectiu més nombrós de professors universitaris que no amaguen les xifres sobre el greuge comparatiu entre diferents comunitats autonòmes i el dèficit fiscal actual.

En un article del catedràtic d’economia Santiago Niño Becerra, s’argumenta que enlloc de mirar als 1.350 milions d’euros del fons de competivitat caldria mirar als 18.000 de dèficit fiscal. Al final l’autor es pregunta si amb aquests 18.000 la taxa d’atur a Catalunya seria tan elevada.

En un altre article, el professor Emili Valdero resumeix que de cada 100 euros anuals que es paguen d’impostos a Catalunya, només 29 retornen i 71 se’ls queda l’Estat espanyol. Aquesta tesi es pot rebatre dient que cal sumar el que retorna l’Estat en forma d’infraestructures, cosa que a mi no em queda clara si estan comptabilitzades o no. Però en qualsevol cas, el catedràtic Germa Bel en el seu llibre “España, capital París” mostra la forma radial de construcció d’infraestuctures espanyoles des de temps de Felip V i com encara ha continuat amb el referent de l’AVE. Només cal fer-nos-en una idea llegint la notícia sobre la supressió de l’AVE de Toledo o reflexionant sobre la manca d’entesa pel corredor mediterrani.

Jaume Vallcorba l’any 2010 ja extreia algunes conclusions similars sobre el dèficit fiscal en aquesta presentació digital:

Finalment, els autors del llibre “Sense Espanya“, Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, conclouen que l’atur milloraria en una Catalunya independent.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s