ERO a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Està previst que es retalli fins a la meitat de la plantilla, uns 50 treballadors/es.

La Direcció General de Cooperació al Desenvolupament es disposa a presentar un ERO que afectarà, amb molta probabilitat, a gairebé la meitat del centenar d’empleades i d’empleats de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’ens governamental encarregat de gestionar la partida pressupostària en matèria d’ajuda oficial al desenvolupament.

De confirmar-se la notícia, aquest seria el primer ERO que retallarà la plantilla d’una agència pública i, a la pràctica, suposarà la paràlisi gairebé total de la política pública catalana d’ajuda al desenvolupament.

L’Expedient de Regulació és conseqüència directa de la retallada en la despesa destinada a ajuda al desenvolupament imposada pel Govern de la Generalitat. La retallada suposa una reducció de més del 50% del pressupost respecte l’any 2010, passant dels 49 milions d’euros de l’exercici anterior als 22 previstos per enguany. Una quantitat que en el millor dels casos podria arribar a ser de 32 milions si finalment arriben les quantitats que altres departaments dediquen de forma auxiliar a projectes relacionats amb la cooperació al desenvolupament.

Aquesta retallada es situa molt per sobre del 10% de reducció pressupostària que, de mitjana, afectarà als diferents departaments i agències de la Generalitat.

La situació és especialment greu si prenem en consideració que els fons dedicats pel govern de Catalunya a projectes cooperació en països en vies de desenvolupament ja presentava una dinàmica clarament descendent. L’any 2010, per exemple, el pressupost aprovat només va incloure 65 milions d’euros dels 130 que, segons el Pla Director 2007-2010, corresponien a l’esmentat exercici.

Allunyats dels objectius

Situant-nos en el millor dels escenaris possibles, amb una despesa de 32 milions d’Euros, la Generalitat de Catalunya estaria dedicant un irrisori 0,015% del PIB de Catalunya al finançament de projectes adreçats a millorar la qualitat de vida de milers de persones que viuen en condicions d’extrema pobresa a països del Sud.

Amb aquest percentatge, s’eixampla de forma vergonyosa la distància que allunya Catalunya de l’aportació del 0’77% del PIB que li correspon dins l’esforç del conjunt de l’Estat espanyol per assolir la xifra del 0’7% fixada per la UE com a objectiu d’obligat compliment abans de 2015 per a tots els països membres.

Aquest no és, però, l´únic incompliment en què incorrerà la Generalitat amb la seva desproporcionada tisorada al pressupost d’ajuda al desenvolupament. El govern convergent també infringirà la Llei de Cooperació al Desenvolupament aprovada l’any 2001 pel darrer executiu encapçalat per Jordi Pujol. La llei inclou en el seu redactat aquest paràgraf:

“L’Administració de la Generalitat ha d’augmentar gradualment les aportacions destinades a la cooperació al desenvolupament i la solidaritat internacional fins a assolir l’aportació del 0’7% dels seus ingressos corrents incondicionats, en els pressupostos per a l’any 2010, com a màxim”

A contracorrent dins el conjunt d’Europa

La retallada del 50% del pressupost en aquest capítol contrasta vivament amb l’actuació dels diferents governs nacionals en aquest mateix àmbit. La major retallada en la despesa dedicada a cooperació l’ha aplicat el govern grec. Malgrat la situació extrema del país hel·lènic, la contracció només ha estat del 16,2%. La resta de països que han reduït la despesa en finançament de projectes solidaris ho han fet en percentatges que es situen entre menys del 5% i el 8% d’Eslovènia, incloent-hi Espanya, que ha minvat en un 5,9% la partida pressupostària.

Alguns Estats, com ara la Gran Bretanya, fins i tot han anunciat que l’acció humanitària i l’ajuda al desenvolupament serà l’única branca de l’acció pública que no patirà cap retallada que pugui afectar el desenvolupament de les seves tasques.

Res a veure, com es pot comprovar, amb l’espectacular reducció d ‘un 50% que pateix l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

El signe dels temps

L’immens sotrac que pateix el sector de la cooperació al desenvolupament a Catalunya (doncs no oblidem que centenars d’ONGs i associacions també es veuran afectades per l’absència de subvencions i ajudes) ens demostra que la solidaritat i el compromís amb el desenvolupament dels pobles més desfavorits és una de les víctimes més desprotegides davant la creuada contra la despesa social iniciada pel nou Govern català. Anant més enllà, la sort dels treballadors i treballadores de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que perdran el seu lloc de treball sembla assenyalar el camí que seguiran les plantilles de moltes altres agències i departaments afectades, igualment, per retallades pressupostàries, encara que no siguin de tanta consideració.

http://www.cronda.com/Destacats/Solidaritat-en-perill

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s