Per unes oposicions justes… o així funciona el sistema (part I)

Ja fa un parell d’anys que estic a l’Administració Pública treballant com a professor i cada any que passa em quedo més estupefacte. Abans havia estat treballant a l’empresa privada i quan vaig començar a treballar per l’administració pensava en que la “cosa” pública funcionaria molt millor que l’empresa privada. A l’empresa privada havia vist favoritismes, però noi, qui any passa any empeny i cada cop n’estic veient més en aquesta”cosa” pública que es fa dir Administració o bé Generalitat. Ara, que de general res, més aviat concret, molt concret. Anem per pams:

Uns companys estupefactes, cabrejats, emprenyats i indignats acaben de llençar un nou blog que reclama unes oposicions justes:

http://www.oposicionsjustes.blogspot.com/

Com? Les oposicions no són justes? A veure un parell de detalls de primera mà (almenys pel que a mi respecta), una amiga meva es va presentar a l’especialitat de Tecnologia on va fer un examen decent i una defensa de la programació més que decent. Doncs bé, a l’examen la suspenen amb una nota que només posaríem a tots aquells alumnes que no han fet res, no s’han esforçat, han gandulejat i han passat de tot. Quan ella va anar a reclamar li van dir que clar, que hi havia molt de nivell en aquell tribunal i que el que feien era comparar!! Verge santa! Imagineu-vos ara que passaria si tots i cadascun dels professors comparéssim els exàmens dels nostres alumnes sense tenir uns criteris clars. Quan vinguessin a reclamar diríem: “Clar, en Jaume ho ha fet molt bé i li possem un 9, però tu com que no arribes al seu nivell et suspenem amb un 2”.

Què han fet així aquests tribunals? Doncs sesgar una convocatòria justa. D’aquesta forma ells han triat als opositors que els havia anat més bé els exàmens i als altres els han exclòs. I els exclosos no han tingut cap oportunitat de veure si amb el que havien fet a la programació i la baremació dels mérits (anys treballats, formació, …) podien arribar a entrar. Molt bé, això se’n diu eficiència així treballen menys hores i destrien ells mateixos. Significa això que els que han passat seran millors professors? Ja em perdonareu però també podríem fer servir el sistema d’en Filiprim: tirem les cartes a l’aire i n’agafem unes quantes. Bé, si Barcelona els marca a cada tribunal que han d’aprovar només un nombre concret de professors, seran aquests els millors? Si el tall per tribunal està al 10è professor i l’11è del tribunal de Girona (que ha quedat fora) és millor que el 8è de Lleida, què passa? És just el sistema?

Per cert, el 2n detall (aquest prestat d’un company) una de les primeres notes de l’especialitat d’Història és molt i molt amiga amb una de les que regentaven el seu tribunal (de fet, han anat de vacances juntes algun cop). Una observació és que fins a data d’ara no havia aprovat cap oposició. Digueu-me, i què? És el millor que pot passar que la pregunta sigui “I què?” i aquí acabi tot. Que sigui mera casualitat, casuística pura, probabilitat, que aquesta opositora hagi estudiat com mai i ho hagi fet perfecte. M’agradaria i voldria creure-m’ho, però per desgràcia ja n’he vist més d’una com aquesta i em tendeixo a pensar el contrari. Tant de bo, no sigui cert el que em crec.

Només un últim detall, ja que sabem que el sistema no Re-accionarà, animar a les propostes d’aquest grup de professorat i animar, perquè no, als sindicats. Perquè sembla que últimament tal com passa amb els partits polítics estan a peu canviat. La proposta no l’haurien d’haver tirat endavant els sindicats?

Salutacions des d’aquest modest blog que procura ser sincer i reclamar el que és just.

Anuncis

One response to “Per unes oposicions justes… o així funciona el sistema (part I)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s