Per uns concursos de trasllats justos… o així funciona el sistema (part II)

Continuant amb el que explicava en la primera part, el sistema en el departament d’Educació o Ensenyament (quan hi ha eleccions li canvien el nom) no actua de forma justa. Això s’està veient en les queixes d’un grup de professorat pel que fa a les irregularitats presentades durant les oposicions d’enguany. Però el que volia comentar ara és el que està passant a dins dels centres a partir de la nova llei de direcció de centres aprovada pel Tripartit II i ratificada per CiU. Amb aquesta llei el que es vol és que els directors passin de ser uns companys que dirigeixen i són reelegits cada determinat temps, per a ser caps tal com passaria en una empresa privada. Fins aquí podem dir, molt bé, això farà que els més vàlids passin a dirigir i amb la seva experiència i major potestat puguin fer-ho molt millor i escollir el professorat que volen mantenir pel seu centre. Cap problema, ens acostem al fabulós i desitjat model finés pel que fa a direcció de centres. Ara bé fixem-nos una mica més en els entrellats a partir de les Comissions de Servei (CCSS):

Què són les CCSS? Quan un funcionari/a té una plaça en propietat pot demanar una comissió per tal de moure’s cap a una altra destinació.

Però per què demana CCSS si ja té la plaça? Bé, pot ser que hagi de cuidar un familiar o la funcionària en qüestió estigui embarassada i hagin d’acostar-se prop del seu municipi particular.

Almenys això és el que passava fins el curs anterior. De fet durant el curs anterior s’havia adjudicat alguna comissió sense tanta justificació i amb molt menys criteri. De moment pel que respecta a les comissions adjudicades de cara al proper curs s’estan donant casos on a una dona embarassada no li donen la comissió obligant-la a residir lluny i agafant la destinació definitiva.

Algú pot dir molt bé, això és el que toca, que el sistema sigui més dur perquè durant tots aquests anys s’han collat poc les coses. D’acord, però el que està passant és que no s’estan mirant aquests factors individuals de cara a les destinacions sinó el que criteri que desitja el director de cada centre. El que deia abans de passar a un model de gestió privada. Això continuaria estan bé si ens trobéssim a Finlàndia, però aquí a Catalunya el nostre temperament no és així. Qui no coneix casos d’amiguisme a les feines? És que algú no ha vist mai gent “endollada” en aquest país?

Continuant, aquest any els qui passen davant  per triar destinacions no són aquests casos particulars amb comissió sinó que abans entren a cada centre els confirmats pel director i després els proposats. Les comissions depenen segons l’any en que cadascú s’hagi tret l’oposició, no segons cada cas, és igual si algú ha de cuidar un familiar que no es pot valdre per ell mateix (per exemple). I aquí és on entra l’amiguisme. Torno a repetir que no som Finlàndia. Personalment ja he vist d’aprop un cas d’aquests i com més poder es dongui als directors més passarà. No generalitzo en el sentit que no passarà a tot arreu, però cada cop es donaran més casos.

Tal com em comentava un company fa poc, si vols una comissió et presentes a l’institut i parles amb el director, després li comentes que si hi ha alguna cosa que el professorat no vol fer (com per exemple la Qualitat) a tu no et faria res d’agafar-ho. Aleshores ja és quan comences a entrar a la roda dels favors i els amiguismes.

I ja per acabar, adjunto un vincle del sindicat de professors USTEC on es queixa que a les adjudicacions no es mostra una llista pública per saber i poder comparar amb d’altres professors on han destinat a cadascú. D’aquesta forma i amb aquest obscurantisme es poden donar casos com el que comentava abans.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s