Les #retallades del govern de la Generalitat concretades

La Generalitat s’excusa davant la negativa de l’impagament del deute estatal dels 759 milions d’euros per a tirar endavant diferents mesures com l’impagament i el retard de pagues a proveïdors i treballadors públics. Llegir La Vanguardia.

 

Les mesures anunciades aquesta setmana afecten de la següent forma segons diferents sindicats negociadors de la mesa:

 • Les línies vermelles: la reducció dels llocs de treball públics i la reducció dels salaris dels treballadors un 12% (625 M€).
 • Les mesures de caràcter temporal(s’aplicaran el 2012, però poden tenir continuïtat):
  • Reducció de plantilles: continuació de les retallades ja efectuades en personal tant en ensenyament, sanitat com en altres àmbits.
  • Reducció salarial del comlement específic: de moment, ja s’ha reduït la paga extra d’aquest Nadal un 20% sense saber quan ni si es tornaran aquests diners retallats. No s’han quantificat els valors, però amb aquesta mesura pretenen estalviar  306 milions d’euros si s’afegeix a la reducció salarial anterior la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors públics pot arribar al 20%.
  • Suspensió del fons d’acció social (FAS): aquest any s’ha reduït al 50%, amb la supressió definitiva s’estalviarien 12,5 milions d’euros.
  • Suspensió de l’aportació al pla de pensions: retallada ja aplicada el 2011 que afecta directament al salari, ja que es un desviament d’aquest cap al pla igual que el punt anterior. Tot i això, el fons de pensions s’ha convertit en un negoci d’inversió per a La Caixa que és qui rep els diners dels plans de pensions.
  • Sense oposicions: així es perd l’oferta d’oposició pública per al 2012. S’estalvien 2 milions d’euros en el procés selectiu i s’augmenta el percentatge de substitucions i interinatges.

   

  • Les mesures de caràcter estructural (no se’n preveu la fi):
   • Reducció del salari per la cura dels fills: a partir del 2012 ja no es cobrarà el 100% sinó el 80% per a tenir cura del fill durant el primer any. Implica deixar de pagar 47 milions d’euros.
   • Supressió de les millores per incapacitat temporal: en cas de baixa per malaltia no es cobrarà el 100% del salari en el cas de docents i altres treballadors abonats a MUFACE, ja que es deixarà de pagar el 25% que aportava la Generalitat. Tampoc no s’acaben de concretar més mesures de retallades.
   • Reducció salarial aplicada als estadis o trams docents: es barallen diferents opcions, com no percebre cap quantia el 2012 (297,5 milions d’euros), rebaixar cada estadi un 5% o demorar el reconeixement de nous estadis fins el 2013.

    

   • Altres mesurestambé qüestionables:
    • Deducció per absències injustificades: es una mesura ja establerta per l’administració, per tant, és ella qui ha d’haver actuat durant tots aquests anys. Suposaria 25 milions d’euros per any que els responsables polítics i tècnics no han sabut aplicar.
    • Modificació dels dies d’assumptes personal i dels premis per antiguitat: suposen 28 milions d’euros.
    • Eliminació de les subvencions i dels alliberaments sindicals: què passaria amb uns sindicats amb poca capacitat de negociació com a Estats Units?

 

En resum aquestes mesures pretenen retallar 825 milions d’euros, amb acomiadament d’interins, la reducció en les dues pagues extres del 2012 (un 3% del salari anual, 306 milions d’euros totals), la pèrdua de drets i millores socials. Cal recordar que es sumen a les de 2010 del govern Socialista en que es va retallar el sou entre un 5 i un 7%.

 

 

Resum a l’enllaç de la CGT.

Propostes del govern al full del sindicat CCOO.

Resum a l’enllaç del sindicat USTEC.

Veure el Manifest Unitari 14/12/11 dels Sindicats CCOO, UGT, IAC.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s