Estalvi informàtic vs #retallades socials

El Govern destina actualment 600 milions d’euros anuals a pagar els serveis de telefonia i informàtica. Aquí hi pot haver una bona base d’estalvi si es troba l’aplicació correcta.

D’entrada, el dia de Sant Jordi d’aquest 2011, la Generalitat va publicar que convocaria 3 concursos per reduir un 30% els costos tecnològics. Avui en dia s’estan renegociant de cara al 2012 amb empreses informàtiques com T-Systems.

El CTTI actua en aquest moment com a central de compres o de serveis i es vol que tingui més pes en les decisions de les diferents conselleries, que tenen més de 1.600 persones dedicades a temes tecnològics o d’atenció telefònica, àrees que ara es volen racionalitzar per aconseguir un estalvi de costos. Així, per exemple, es considera que no té sentit que hi hagi un total de 25 centres d’atenció telefònica depenent de diferents conselleries. No obstant, això provoca casos com que el telèfon d’atenció de Benestar i Família, gratuït fins al moment, passi a unificar-se amb el 012 i, per tant, hi hagi un cost de trucada. Si bé la retallada provoca deixar de pagar 700.000 euros pel manteniment de la línia, caldrà veure les conseqüències a mitjà termini en les classes més desafavorides. (Font: EuropaPress).

On si que crec que la Generalitat podria generar un bon estalvi i, francament, no s’ha qüestionat en veu d’opinadors professionals el tema, és en les llicències digitals i el pas a un software de distribució gratuïta. Durant aquests anys s’hi ha entrat, però de forma bastant residual. Hes de suposar que hi ha un pes circumstancial amb companyies tals com Microsoft. Aquí hi ha alguns consells extrets de la xarxa (Bloc d’en Xavi Vinaixa) per tal d’estalviar les PIMES amb l’ús de software lliure que crec que podrien ser aplicats també a l’Administració Pública:

  • Substituïu el paquet Microsoft Office(€639,00) per l’Open Office, es completament compatible amb qualsevol document d’office. Si utilitzeu MS Access o MS Projects’hauria d’estudiar. Però per als qui utilitzeu només Word, Power Point o Excel, ni us ho penseu!
  • Substituïu el Photoshop(uns 1000€) pel GIMP. Té funcionalitats molt semblants, és compatible amb els fitxers PSD i s’actualitza automàticament.
  • Segurament hi ha molts programes que utilitzeu que son substituibles per software lliure, com la contabilitat, però jo d’aquests no en conec. Com he dit abans, ho podem investigar.
  • Sempre que és pugui, substituïm el Windows(uns 200€) pel Linux. Ens estalviarem la llicència del Windows i la llicència d’un antivirus(uns 100€). Actualment hi ha distribucions com l’Ubuntu, que no tenen res a envejar gràficament al Windows i que són fàcilment instal·lables per qualsevol persona. De fet, el Dpt. d’Ensenyament ja fa temps que treballa amb la plataforma Linkat, però s’hauria d’estudiar d’implantar-la massivament.
Anuncis

One response to “Estalvi informàtic vs #retallades socials

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s