Les noves #retallades de la Generalitat

Ara, segons les xifres aprovades, es dóna compliment als 1.500 milions menys que demana el govern espanyol, per la qual cosa el pressupost del govern se situarà en els 22.441,8 milions.

1- Es consolida la reducció dels complements salarials dels treballadors públics de la Generalitat, que suposa una reducció del 5%. I es farà amb el calendari ja anunciat: Un 3% de reducció el juny i un 2% addicional al desembre. A més, s’estendrà la reducció als funcionaris de l’estat que reben complements autonòmics.
2- Reducció de transferències a les empreses públiques de la Generalitat. Hi ha menys feina, i no hi pot haver les mateixes plantilles, però tant si hi ha un ajustament de les estructures com si no hi haurà menys diners’, ha dit Mas.
3- Reducció de subvencions. ‘El que s’hagi de fer a partir d’ara s’haurà de fer amb menys diners’, ha dit Mas. Vodrà dir que cada departament apliqui les prioritats internes que convinguin. Tots els departaments ho hauran de fer, i cada departament haurà de marcar les prioritats. Per això avui el govern suspendrà tota nova convocatòria de noves subvencions perquè el departament d’Economia acordi amb cada departament la reducció de les subvencions.
4- Aturar inversions en infrastructures en marxa. ‘Ja hem hagut de no fer noves inversions grans i acabar en marxa’, ha dit Mas, que ha avisat que caldrà alentir o aturar inversions que hi ha ara en marxa. ‘No ens podem treure de sobre deutes d’infrastructures fetes però no pagades’, ha justificat el president.
5- Vendre part de patrimoni públic. Ja en el pressupost actuals es preveu la venda de part de patrimoni públic per ingressar diners. Això ja estava en marxa. I hi haurà privatitzacions, com la concessió d’autopistes públiques a empreses privades, i la d’empreses públiques, com per exemple la de l’empresa Aigües Ter-Llobregat, per a la qual es buscaran concessionaris privats que la gestionin.
6- L’aplicació de les mesures imposades pel govern espanyol en salut, ensenyament i universitats. Afecta en àmbits diversos: més presència de professors a l’aula; incrementar la ratio d’alumnes a les aules, en funció de si ho permeten els edificis; com contractar substituts per als  mestres de baixa; augment del preu de les matrícules universitàries; un increment del copagament dels medicaments; la compra centralitzada de medicaments; fons de garantia assistencial per desplaçats; modificació de la normativa per evitar el turisme sanitari, taxes als cicles de grau professional,…

El pressupost de la Generalitat s’ha reduït gairebé un 20% durant un any i quatre mesos, després dels tres plans d’ajust que durant aquest temps ha aprovat el govern presidit per Artur Mas.

El 2010, el pressupost de la Generalitat era de 26.792,5 milions d’euros, quantitat que contrasta clarament amb els 22.441 milions d’euros de l’actualitat, una diferència del 19,38%.

La primera retallada va ser en els comptes de 2011, que el parlament va aprovar el juliol: l’any passat, la Generalitat va gestionar 24.112,5 milions, un 10% menys que l’any anterior; i els del 2012, que va aprovar fa unes setmanes el parlament amb els vots de CiU i PP, indicaven que la Generalitat gestionaria 23.941,8 milions.

Font: Vilaweb

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s