Vicenç Navarro: La transformació de l’Europa Social a l’Europa neoliberal

El fals problema del deute

La crisi actual és una crisi creada per decisions preses per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI). I l’objectiu d’aquestes decisions era aconseguir el que està ara passant, és a dir, el desmantellament de l’Estat del Benestar (eliminant el principi bàsic d’universalitat-és a dir, de la identificació de drets socials amb el concepte de ciutadania-i la reducció de la protecció social.

Aquestes institucions, juntament amb el Consell Europeu, han volgut promoure la idea (que al final ha calat entre la població com a resultat de la col·laboració i complicitat dels mitjans de comunicació) que un problema, creat en el sector privat , conseqüència d’un enorme endeutament privat, s’ha de resoldre a base de la reducció del sector públic. Segons aquesta teoria, la “solució” a la crisi passa per fer creure a la ciutadania que cal reduir les pensions públiques, retallar la despesa públic, incloent el social (amb retallades en la sanitat, en l’educació, als serveis d’atenció domiciliària, a les escoles d’infància, en els serveis socials i un llarg etcètera) per tal de sortir de la crisi.

La intensitat de tal allau ideològica és tal (ajudada per la falta de mitjans d’informació amb vocació crítica de la saviesa convencional) que fins i tot persones que s’autodefineixen d’esquerres s’ho creuen que governen apliquen també aquestes polítiques neoliberals, recorrent a l’argument que no hi ha alternatives. Amb això, l’única diferència entre les esquerres i les dretes governants és la intensitat de les retallades i la dilució dels drets socials. La crisi de la socialdemocràcia a Europa, inclosa Espanya, es deu precisament a aquest fet.

És un indicador de l’enorme poder mediàtic i polític que tenen aquelles institucions (la troica i el Consell Europeu) i els interessos financers i empresarials que representen, que aquestes polítiques, el aval científic és nul, s’hagin convertit en la saviesa convencional del pensament econòmic , mediàtic i polític. Les dades, però, mostren les seves enormes falsedats.

Continuar llegint…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s