L’FMI pronostica un augment de la recessió espanyola

L’FMI preveu una recessió més dura després de les últimes retallades de Rajoy

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha empitjorat en dos i sis dècimes les seves previsions de creixement de l’economia espanyola el 2012 i 2013, respectivament, a causa de a les noves mesures d’ajust anunciades en el govern espanyol, malgrat la qual cosa no creu que Espanya arribi al seu objectiu de reduir el dèficit per sota del 3% el 2014 sense adoptar noves mesures. Així doncs, segons recullen els documents corresponents a l’avaluació anual de l’economia espanyola de l’Article IV de l’FMI, el PIB espanyol es contraurà un 1,7% aquest any i un 1,2% el 2013. En la seva anterior estimació, publicada el 16 de juliol i que no recollia les últimes mesures d’ajust, preveia que una contracció de l’economia de l’1,5% aquest any i de sis dècimes el pròxim.

Segons l’FMI, el futur per Espanya “és molt difícil” i les retallades faran que ho sigui encara més. Tot i que aposta per reformes que puguin impulsar el creixement i els llocs de feina, l’organisme alerta que l’ajust fiscal és “inevitable”.

De fet, l’organisme monetari assegura en el seu informe que les noves retallades de Rajoy, tot i que benvingudes des de Washington, “tindran un impacte significatiu en el creixement, especialment el 2013”, assenyala l’FMI, que preveu que Espanya creixi un 0,9% el 2014, un 1,6% el 2015 i un 1,7% el 2016 i 2017.

Respecte a la desocupació, preveu que segueixi augmentant fins al 24,9% aquest any, per baixar lleument al 24,7% el 2013, tot i que espera que aquest increment es vegi mitigat per les menors contribucions a la Seguretat Social i per la recent reforma del mercat laboral.

A més, el Fons Monetari Internacional considera que l’Estat ha de fer complir les seves amenaces i intervenir les comunitats autònomes que sobrepassin el dèficit o desafiïn repetidament les noves reformes de Madrid. En aquest sentit, l’organisme internacional assegura que fins i tot “amb un esforç fort a nivell regional i amb l’ajuda del govern central” aconseguir l’objectiu de dèficit autonòmic serà “un repte”. A més, lloa la liberalització dels horaris comercials a que Catalunya s’oposa i diu que s’ha d’aplicar “ràpid i efectivament”.

“Demanem a les autoritats que es mantinguin estrictes en el camí fiscal acordat, remarcant la necessitat de tenir una estratègia pressupostària a curt i mig termini per reduir els dèficits i protegir la sostenibilitat del deute alhora que cuidant dels més vulnerables”, diu l’FMI. A més, afegeix que les autoritats han de prendre “mesures addicionals si cal” per apujar els ingressos i “utilitzar els mecanismes disponibles per garantir la disciplina fiscal, especialment a nivell subestatal”.

Font: El Punt Avui

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s