El Govern espanyol anuncia una moratòria parcial i restrictiva dels desnonaments

Han hagut de passar quatre anys de constants denúncies de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) perquè el Govern espanyol reaccioni. Ahir el ministre d’economia espanyol De Guindos va comparèixer per anunciar un Decret Llei de mesures per “reforçar la protecció als deutors hipotecaris”. Unes mesures que la PAH considera completament insuficients i supeditades a la pressió de la banca. En cap moment, ni el Partit Popular, ni el PSOE s’han posat en contacte amb la PAH, malgrat acumula quatre anys d’experiència sobre el terreny. Durant tot aquest temps, s’han comptabilitzat 400.000 execucions hipotecàries a l’Estat espanyol. Milers de famílies han perdut la casa i s’han quedat amb un deute de per vida, condemnades a l’economia submergida. Fins i tot hi ha gent que s’ha suïcidat a Granada, Barakaldo i Burjassot.

Si la proposta del Govern espanyol s’aprova a les Corts, només aquelles famílies afectades que ingressin menys de 19.200 euros l’any – 1.597 euros mensuals bruts- se salvaran de ser desnonades durant dos anys. Però hauran de complir altres exigències: que la quota hipotecària s’hagi multiplicat, com a mínim, per un 1,5 durant els darrers quatre anys i superi un 150% els ingressos nets. A més, la família afectada s’ha d’ajustar a alguna de les següents circumstàncies: ser família nombrosa, constituir una família monoparental amb dos criatures, estar a càrrec d’un menor de tres anys, o d’una persona amb discapacitat superior al 33% o incapacitat permanent d’activitat laboral, no rebre cap prestació d’atur o trobar-se en algun supòsit de violència masclista.

Criteris discriminatoris

A la roda de premsa celebrada avui al Col•legi d’Advocats de Barcelona, Ada Colau, membre de la PAH, ha denunciat que són criteris “totalment arbitraris i discriminatoris” i la “majoria de famílies queden excloses”. Per exemple, si una família rep una ajuda dels 426 euros o en comptes de tenir un fill menor de tres anys en té dos de 4, no podria acollir-se a a la llei. “És una lògica perversa”, que “no només no resol la situació, sinó que podria empitjorar-la”. Les persones desesperades podrien decidir tenir fills o provocar-se una malaltia per poder complir els criteris, adverteix Colau. La proposta tampoc aclareix en quines condicions es queden l’habitatge aquelles persones que reuneixen els requisits i no serien desnonades. Un altre punt on la PAH sempre ha fet èmfasi és en aquelles persones que ha estat desnonades i tenen un gran deute engreixat per interessos i costes de demora i judicials o les persones avalistes. Ambdós punts queden al descobert amb les mesures anunciades. Tot i que De Guindos ha deixat clar que no té intenció de modificar la llei hipotecària, la PAH explica que el Govern espanyol “encara està a temps de rectificar” i d’aprofitar actius tòxics de l’anomenat banc dolent per crear un fons d’habitatge social a disposició de les famílies afectades.

Les entitats promotores de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per modificar la llei hipotecària, PAH, l’Observatori DESC, la Taula del Tercer Sector, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), la UGT i CCOO de Catalunya mantenen que la proposta no resol la del dret a l’habitatge. Repeteixen les mesures urgents que s’han de prendre: dació en pagament amb efectes retroactius, moratòria en els desnonaments i reconversió de les hipoteques que no es poden pagar en pisos de lloguer social. No només ho exigeixen les entitats promotores de la ILP, sinó que de moment, més de 600.000 signatures avalen la proposta. Precisament ahir, l’oficina del cens electoral va comunicar que ja ha validat 614.246 del total de 627.075 signatures presentades a tot l’Estat espanyol. El termini finalitza el 25 de gener de 2013 i la comissió promotora assegura que aconseguiran un milió de signatures.

Font: Setmanari La Directa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s