La Unió Europea estudia desenvolupar la taxa Tobin

El govern europeu va comunicar l’octubre passat una proposta per poder introduir la taxa a les transaccions financeres –o taxa Tobin–, als deu països que volien integrar-la: Àustria, Bèlgica, Grècia,  Itàlia, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia, França, Alemanya i Espanya.

La comissió creu que la taxa Tobin –que porta el nom de l’economista americà James Tobin– suposarà “avantatges intangibles i immediats” per als països que se’n  beneficiaran. D’altre banda, la CE considera que aquest tribut beneficiarà el funcionament del mercat únic en el seu conjunt.

“Aquest impost pot recaptar milers de milions d’euros, uns ingressos molt necessaris per als estats membres en aquests temps difícils”, ha assegurat el president de la CE, José Manuel Durao Barroso.  Barroso ha afegit que “es tracta de fer justícia”, diu que s’ha “d’assegurar que els costos de la crisi són compartits amb el sector financer i no són assumits, exclusivament, pels ciutadans”.

Per la seva banda, el comissari de Fiscalitat, Algirdas Semeta, va assenyalar que la taxa sobre les transaccions financeres ajudarà a crear un sistema financer més estable i un sistema fiscal més just. Semeta va instar el Consell i l’Eurocambra a “donar el vistiplau d’aquesta taxa amb rapidesa”.

A finals d’any, la Comissió Europea ha anunciat que vol presentar una proposta sobre una taxa a les transaccions financeres harmonitzada, amb l’objectiu que es discuteixi i s’adopti amb la participació dels vint-i-set.

Font: Diari Ara

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s