Estatuir Catalunya

Aquesta setmana s’ha donat a conèixer una publicació amb el títol Estatuir Catalunya fruit d’un any i mig de treball del sociòleg Salvador Cardús, el biòleg Ramon Folch i l’enginyer Sergi Rovira. Aquest document és un informe d’un centenar de pàgines en les quals es precisa què caldria anar fent fins que arriba la independència perquè el dia en què arribi segueixin garantint-se els serveis i els drets de la ciutadania. En definitiva, han dut a terme un estudi detallat per conèixer quines accions cal fer per establir un Estat.
El document conté primerament una justificació i el resum executiu que condensa en poques pàgines el contingut de l’informe amb una sèrie d’idees clau.
És aleshores quan ja hi trobem el document detallat sota els següernts epígrafs:
1 – el procés cap a la independència
2 – la constitució del nou Estat: el reconeixement internacional, com caldria realitzar el repartiment de béns o el tema de la Unió Europea.
3 – l’organització nacional: on concreta qüestions de forma de govern, de nacionalitat i símbols, de llengua, d’ordenament jurídic, d’hisenda, d’ordre públic i defensa, i com generar una administració eficient.
4 – l’ordenament social i econòmic: incideix en aspectes cabdals en un territori com són l’energia, els recursos hídrics o les infrastructures, aspectes de recerca i innovació i sobre el sistema productiu, l’economia i la cohesió social del país.
5 – compilació d’actuacions: què cal fer en el sistema públic (fàbrica de moneda i timbre, correus, duanes, agència tributària, seguretat social, gestió de ports i aeroports i altres infraestructures…); també proposa accions polítiques a desenvolupar (l’estatus de l’espanyol, la nacionalitat o l’accés a la UE…) i quins són els actors que han de liderar el procés (Govern i Parlament).
L’informe es tanca amb el resum exectiu en espanyol i en anglès.
La publicació d’aquest treball dels experts es pot obtenir a la següent adreça:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s