Les #retallades a la Generalitat redueixen els treballadors públics en 19.200 aquest 2012

Entre els més de 10 expedients de regulació d’ocupació (ERO) presentats cada dia a Catalunya cada vegada n’hi ha més en els quals l’empresa és l’Administració. I darrere d’aquests ERO hi ha una xifra creixent de treballadors acomiadats com a conseqüència de les tisorades públiques. Olga Castañeda és una de les víctimes dels tancaments i reestructuracions d’empreses públiques, principalment de la Generalitat com a Administració de mida més gran, que estan inflant encara més les llistes de la desocupació a Catalunya, en les quals ja hi ha 840.000 persones, el 22,56% de la població activa.
Olga està oficialment en atur des de fa uns quatre mesos, després d’un període de tensió a la seva empresa, Lingua Món-Casa de les Llengües, pels anuncis de la direcció en el sentit que impulsaria un pla de viabilitat que finalment va acabar amb el tancament i l’acomiadament dels seus sis treballadors.
«Van començar dient que l’empresa s’havia de reinventar per tenir viabilitat en el futur, però finalment l’única solució que van plantejar va ser tancar-la sense cap opció alternativa com per exemple reduir l’activitat» , explica l’extreballadora.
El seu cas és molt semblant al de centenars de treballadors afectats directament o indirectament per les retallades pressupostàries aplicades per la Generalitat, diputacions, ajuntaments, consells comarcals i l’Administració de l’Estat.
A Catalunya, la xifra d’empleats públics s’ha reduït en 19.200 persones en el període comprès entre els mesos de gener i setembre, cosa que suposa una retallada de plantilla del 4,8%, segons un estudi dut a terme per Analistes Financers Internacionals (AFI) i l’Associació de Grans ETT (Agett).

ACOMIADAMENTS PÚBLICS / El ritme de destrucció d’ocupació pública a Catalunya està per damunt de la mitjana de tot Espanya, que en els mateixos mesos d’aquest any va ser del 4,6%.
Igual que els seus companys de treball, Olga Castañeda va deixar la seva empresa a l’acabar el 2011. Va estar un temps cobrant sense anar a treballar fins que el consorci Casa de les Llengües, en què també participava l’Ajuntament de Barcelona, va presentar un ERO per causes «tècniques i organitzatives» que pràcticament va coincidir amb l’aprovació de la reforma laboral. «La direcció –afirma– va ser inflexible en la seva oferta d’indemnització i es va limitar a pagar el mínim de 20 dies de sou per any de treball amb un màxim de 12 mensualitats» .
Finalment, els acomiadaments es van fer efectius el 31 de març passat i, a continuació, els treballadors afectats van presentar una demanda per reclamar la nul·litat dels acomiadaments per no respectar els requisits formals. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya els ho va reconèixer però l’empresa ja havia desaparegut, i per això al final únicament van aconseguir millorar la seva indemnització fins als 45 dies de sou per any de servei. (…)

Font: El Periódico

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s