Es facilita als ciutadans un escrit per a la suspensió immediata del desnonament

Requereix al jutjat, amb fonaments jurídics, la paralització de l’execució hipotecària fins la modificació de la llei processal pel Govern o que el Tribunal de Justícia de la UE resolgui la qüestió prejudicial sobre el sistema d’execució hipotecari espanyol.

El Consell General de l’Advocacia Espanyola ha posat a disposició de tots els ciutadans afectats per execucions hipotecàries i les associacions de consumidors un escrit dirigit a l’òrgan judicial competent perquè acordi la suspensió immediata del desnonament de l’habitatge subjecte al préstec hipotecari.

L’escrit fonamenta les seves al·legacions per paralitzar el desnonament en la “situació d’emergència social causada per les més de 400.000 execucions hipotecàries que s’han produït a Espanya des de 2007” i les milers que s’estan tramitant. Cal tenir en compte que l’article 3.1 del Codi Civil estableix que les normes jurídiques han d’interpretar d’acord “a la realitat social del temps en què han de ser aplicades”, que en els actuals moments exigeix ​​una clara visió pro ciutadà.

El document, fruit de la sensibilitat comuna sobre el tema de l’habitatge d’institucions com la PAH i els Col·legis d’Advocats, ha estat confeccionat per de lletrats d’ambdós organismes. En molts dels procediments seguits, els afectats, donada la seva precària situació econòmica, no han pogut designar advocat i procurador que els defensi i representi, de manera que els processos judicials s’han seguit en situació de rebel·lia.

Els desnonaments massius en l’actual entorn de crisi econòmic-financer i amb alta taxa d’atur comporten a la pràctica de desallotjaments forçosos incompatibles amb el Pacte Internacional de Drets Econòmics Socials i Culturals, ratificat per Espanya i que forma part del nostre ordenament jurídic. També es demana la paralització de l’execució hipotecària per la imminent resolució del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre la qüestió prejudicial C415/2011 plantejada pel Jutjat Mercantil 3 de Barcelona perquè valori si el sistema d’execució hipotecari espanyol respecta els paràmetres mínims exigits per la normativa comunitària de tutela de consumidors i usuaris.

La Comissió Europea, en el seu informe de febrer de 2012, aportat al procediment, adverteix que la Llei d’Enjudiciament Civil no respecta el dret de la UE si manté un sistema d’oposició per clàusules abusives que només es pot activar un cop efectuat el llançament de l’habitatge del deutor i si els interessos moratoris aplicats al ciutadà fossin desproporcionats. més les conclusions de l’advocada general del TJUE, presentades el passat 8 de novembre, són contundents en sostenir que la normativa espanyola sobre desnonaments vulnera la legislació comunitària per ser incompatible amb la Directiva 93/13/CEE del Consell sobre clàusules abusives en contractes celebrats amb persones que han subscrit un préstec hipotecari.

Escrit:

Font: CGT, Xavier Pita

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s