El grup sanitari privat CRC es va quedar amb 145.000 euros de la Marató de TV3 de 2008

La corporació sanitària s’hauria apropiat el 2010 i 2011 de 350.000 euros en subvencions rebudes per l’Institut d’Alta Tecnologia de part de la Universitat Pompeu Fabra, l’Insitut Carlos III i la mateixa TV3 per finançar programes d’investigació

La fallida de l’Institut d’Alta Tecnologia (IAT) ha destapat una possible actuació irregular del grup privat CRC Corporació Sanitària, que hauria provocat pèrdues milionàries a una fundació d’hospitals finançada, fonamentalment, amb fons públics a través de l’adquisició de materials i serveis a través de l’IAT que, realment, anaven a empreses del grup privat CRC, segons informava dimarts El País. Dimecres el rotatiu amplia la notícia i assegura que ha tingut accés a un informe redactat per l’administrador concursal d’IAT i entregat al jutjat que n’estudia la fallida, on s’assegura que CRC va aprofitar el control que tenia sobre l’Institut per apropiar-se de 350.000 euros de subvencions que havien d’anar destinades a finançar programes d’investigació.

Aquestes subvencions provenien de tres entitats ben diferents, la Marató de TV3, la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut de Salut Carlos III de Madrid. En el cas del programa solidari de TV3, CRC s’hauria quedat amb 145.485 euros de l’edició de 2008 [a la imatge], que correspondrien al primer de tres pagaments per finançar la recerca científica d’un investigador de l’IAT. Aquell any, la Marató va centrar-se en les malalties mentals greus tot incidint especialment en l’esquizofrènia, la depressió greu i el trastorn bipolar, l’ansietat i el trastorn obsessivocompulsiu (TOC), juntament amb el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), l’autisme i el trastorn límit de la personalitat (TLP). Des del programa de solidaritat asseguren que han col·laborat amb més de 600 programes d’investigació i que és la primera vegada que succeeix una cosa així.

L’IAT és una fundació creada el 2001 per construir i gestionar el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB; a la imatge), formada per tres hospitals públics (Clínic, Vall d’Hebron i Mar) i pel grup CRC, que segons la seva web és líder en el sector del diagnòstic mèdic a Catalunya i compta amb 19 centres d’aquest tipus al Principat, a banda de 18 hospitals. Les diverses pràctiques irregulars que hauria comès CRC a IAT haurien provocat que la fundació acabés demanant el concurs de creditor a l’octubre de l’any passat.

Segons l’administrador concursal i l’auditora Faura-Casas, CRC es va aprofitar del control que tenia en la gestió de la fundació per obtenir de forma irregular nombroses subvencions i desviar a empreses del seu grup tot tipus de material comprat amb fons públics. L’administrador concursal calcula que el hòlding privat deu a la fundació 5,3 milions, dels quals 3,27 correspondrien al forat provocat per l’adquisició de materials i serveis a través de l’IAT que, finalment, acabaven a empreses del grup privat.

El projecte estrella de l’IAT era la construcció d’un ciclotró, un accelerador de partícules que, segons un acord amb el Ministeri de Ciència i Tecnologia –que el 2002 va aportar-hi un crèdit de gairebé 6 milions-, només podia ser emprat amb finalitats docents i d’investigació, en cap cas comercials. A l’hora de la veritat, però, CRC va oferir el ciclotró a empreses del sector farmacèutic i sanitari. L’escàndol va augmentar el gener de 2008, quan IAT, que estava gestionada bàsicament per persones de CRC, va decidir vendre l’ús del ciclotró i les xarxes susceptibles de ser comercialitzades a una filial del hòlding empresarial, anomenada CRC Centro de Imagen Molecular. Sense el seu principal actiu, l’IAT va quedar reduïda a la mínima expressió, amb només quatre dels 40 treballadors, però CRC encara se n’aprofitaria amb les esmentades compres de materials i serveis pagats amb diners públics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s