Mas-Colell diu que tornarà a retallar el sou als funcionaris

El 2013 serà pitjor que l’any que acabem de tancar per a les finances de la Generalitat. Per això, és “de sentit comú” pensar que, fins i tot “en el millor dels escenaris”, els funcionaris catalans patiran retallades salarials similars a les que van rebre el 2012, segons va dir ahir el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, en una entrevista al 3/24. Els pressupostos que prepara el departament que dirigeix i que han d’estar llestos al març seran “de manteniment i subsistència”, va explicar.

És a dir, segons el conseller, encara que el govern espanyol cedís i augmentés el sostre de dèficit que marca a les autonomies per al 2013 -situat actualment al 0,7%-, la Generalitat tindria menys ingressos i hauria de reduir despesa i, per tant, serien necessàries noves retallades. Si no s’apuja el límit de dèficit, els funcionaris catalans no només haurien de fer l’esforç del 2012, quan van patir una retallada salarial i es van quedar sense paga extra de Nadal, sinó que, a més, hauran de fer “esforços addicionals”.

El millor dels escenaris dibuixat pel conseller passa perquè les institucions europees concedeixin més marge de dèficit a l’Estat i que l’executiu de Mariano Rajoy decideixi rebaixar les exigències a les autonomies fins a un 1,5% de dèficit. Però, fins i tot en aquest cas, la Generalitat haurà de retallar fins a 1.500 milions d’euros en el capítol de despeses. Si això no passa, l’ajust haurà de ser de 4.500 milions, en què també s’engloben els 1.000 milions d’ingressos addicionals que s’aconseguirien amb els nous impostos acordats amb ERC dins el pacte d’estabilitat.

Per tot plegat, el conseller considera el 2013 com un any “excepcional i insostenible” i explica que la desitjada i obligada estabilitat fiscal -que consisteix que la Generalitat gasti el mateix que ingressa- només arribarà quan hi hagi un canvi en el model fiscal que permeti augmentar els ingressos fins a un nivell “sostenible”.

Font: ARA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s