Suspès cautelarment l’euro per recepta a Catalunya

El ple del Tribunal Constitucional espanyol ha admès a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol contra el cobrament de l’euro per recepta aprovat per la Generalitat el mes de març proppassat, i que s’aplica des del 23 de juny. Això implica la suspensió cautelar de la mesura durant com a mínim cinc mesos. l’executiu espanyol considera que aquesta taxa envaeix les seves competències exclusives per legislar sobre productes farmacèutics i introdueix desigualtats entre els ciutadans espanyols i per això va presentar un recurs el passat mes de desembre. La decisió d’interposar el recurs va posar punt i final al procés negociador que els dos governs mantenien obert.

L’escrit de la Moncloa contra la taxa de la Generalitat de l’euro per recepta pren com a base el dictamen que el Consell d’Estat li va fer arribar a mitjans de novembre i que veu inconstitucional la norma catalana. Segons el govern espanyol, l’euro per recepta envaeix les seves competències exclusives per legislar sobre productes farmacèutics i introdueix desigualtats entre els ciutadans espanyols.

L’executiu estatal considera que l’euro per recepta incompleix la Constitució perquè Catalunya no pot regular sobre els productes farmacèutics i perquè els ciutadans catalans estan obligats a pagar dues vegades. La Moncloa creu que una comunitat no pot “incidir directa o indirectament en preus de productes sanitaris” i apunta que la Constitució estableix que “una unitat mínima en les condicions d’accés als productes farmacèutics amb independència al lloc on resideixen per evitar la desigualtat”.

La decisió de Madrid d’interposar el recurs va posar punt i final al procés negociador que els dos governs mantenien obert per evitar la via del TC. La Generalitat basava les seves posicions en el criteri del Consell de Garanties Estatutàries, que va avalar aquesta taxa el passat 6 de març.

El recurs contra l’euro per recepta es dirigeix a l’article 41 de la Llei 5/2012 del 20 de març de mesures fiscals, financeres i administratives i de creació de l’impost sobre les estades en establiments turístics. L’article afegeix un capítol al text de la Llei de taxes i preus públics de la Generalitat per establir el cobrament de la taxa d’1 euro per la dispensació de la recepta. També n’estableix les excepcions.

El govern recorrerà la decisió del TC

El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ja ha anunciat que la Generalitat recorrerà la suspensió de l’euro per recepta. Homs s’ha queixat que l’Estat consideri inconstitucional qualsevol mesura que porti a terme la Generalitat, donant així un valor “interessat i partidari” als recursos al TC. “Un dia declararan que és inconstitucional respirar en català. És que estan a punt de fer el ridícul més gran del segle aquesta gent”, i ha preguntat com explicarà l’Estat a Europa la suspensió d’una mesura que servia per reduir el dèficit.

Font: Vilaweb

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s