Les ONGs catalanes demandaran el govern per impagament

Catalunya contribuïa a bon ritme fins al 2010 a l’ajuda al desenvolupament i, a poc a poc, s’acostava a l’objectiu de destinar el 0,7% dels seus impostos a la cooperació. La crisi i el canvi de govern van capgirar aquesta situació, i ara l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, responsable de gestionar l’ajuda pública a la cooperació, té un deute que les entitats situen entre 15 i 20 milions d’euros. La Confederació Catalana d’ONGs denuncia que aquests diners són per a programes i projectes amb contractes firmats i unes determinades condicions de pagament, terminis –diuen- que ells compleixen però no cobren. El seu president, Francesc Mateu, ha anunciat que, si no s’arriba a un acord, dissabte que ve presentaran una demanda contra l’agència per impagament dels convenis aprovats.

Des de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament els diuen que cobraran però sense concretar-los quan. El director general de l’agència, Carles Llorens, ha explicat a TV3 que van aprovar un acord de govern per allargar aquests programes fins al 2014 i el 2015, una bona solució segons ell per a les organitzacions i per tirar endavant els programes. La Confederació, però, alerta que tal com està la cosa és molt possible que quan puguin cobrar ja no existeixin com a entitats.

La intenció, aprovada al Parlament el 2001, d’arribar a destinar el 0,7% del que recapta Catalunya a l’ajuda al desenvolupament queda més lluny que mai en l’actual context de crisi. Les dades des del 2006 són clares. Mostren com els pressupostos executats en cooperació tendien a acostar-se, els primers anys, a l’objectiu. Però la crisi ha fet que la partida hagi caigut en picat. L’any 2010 s’hi destinaven prop de 57 milions, un 0,45% dels impostos propis, que es redueixen a 22,5 el 2011. Del 2012 encara no hi ha dades, però el pressupost previst ja parla per si sol: 19 milions d’euros.

Unes retallades que afecten de ple les ONGs que treballen per la cooperació, que en molts casos s’han vist obligades a reduir plantilla i a interrompre programes ja engegats als països on treballen. Enmig d’aquesta greu crisi del sector, les tres federacions que fins ara agrupaven les ONGs de pau, drets humans i desenvolupament han culminat un procés que va començar fa anys: la fusió en una sola federació que a partir d’ara aglutinarà 120 entitats.

Font:324

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s