300 persones de la PAH ocupen la seu de BBVA a Barcelona

A dos quarts d’onze del matí han irromput a l’oficina principal de l’entitat a la plaça Catalunya per exigir la negociació col·lectiva dels afectats per desnonaments. A les quatre, el BBVA s’ha negat a acceptar la dació en pagament i ha avisat els Mossos, però s’ha desconvocat l’acció poc abans de les sis. Aquesta és la tercera acció contundent  de les PAH catalanes contra les entitats financeres en 15 dies.
Uns 300 membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de diverses poblacions catalanes han ocupat dijous al matí la seu central a Barcelona del Banc Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) per exigir la negociació col·lectiva, i no un per un, dels afectats per llançaments hipotecaris, és a dir, desnonaments. Els activistes han entrat en grup a dos quarts d’onze del matí a l’oficina de la plaça Catalunya i quan s’han tret els abrics i jaquetes han aparegut desenes de samarretes verdes de la PAH amb el lema “Stop Desnonaments”. Els activistes han desplegat pancartes [a la imatge] i s”han refermat en qualificar les entitats financeres de “criminals”, com  va fer la seva portaveu, Ada Colau dimarts al Congrés dels Diputats, on va exposar l’estafa que són les condicions draconianes que els bancs imposen a la població, les clàusules abusives, la inflexibilitat dels bancs a l’hora de negociar i el drama que són 400.000 denonaments realitzats en els darrers quatre anys, vulnerant el que és un dret constitucional com és la vivenda.
Durant l’acció, diversos afectats per llançaments hipotecaris han relatat en públic les seves dramàtiques circumstàncies i, posteriorment, els activistes han realitzat una assemblea en la que s’han refermat en esperar un interlocutor del BBVA que s’ha presentat dues hores més tard de l’inici de l’acció. A les tres del migdia s’han reprès les negociacions, tot i que els activistes asseguren que no se n’aniran fins que la conversa no contempli solucions per a tots els casos d’execucions hipotecàries. A les quatre de la tarda, set hores després de l’inici de l’acció, la negociació s’hauria trencat, segons alguns testimonis, perquè l’entitat s’ha negat a negociar conjuntament els 250 casos que volia la PAH. Segons la plataforma, tot i que el BBVA hauria accedit a aturar les subhastes actuals i les futures i s’hauria compromès a la resolució de 232 casos en el termini d’un mes, hauria rebutjat la dació en pagament. Els activistes han realitzat una segona assemblea per decidir si marxar o quedar-se, tenint en compte la presència de sis furgonetes d’antidisturbis dels Mossos d’Esquadra a les proximtats de la seu, avisats per l’entitat. Cap a dos quarts de sis de la tarda, membres dels Iaioflautes i de col·lectius d’afectats per les participacions preferents s’han sumat a la concentració. Pocs minuts abans de les sis de la tarda, l’assemblea de membres de la PAH i activistes presents ha desconvocat l’acció i citat els presents a la manifestació estudiantil de dos quarts de vuit de dijous mateix a plaça Universitat i també a la convocada per la mateixa PAH el proper 16 de febrer.
Aquesta és la tercera acció contundent de la PAH contra entitats bancàries en quinze dies a Catalunya, en el que és un lleuger enduriment de la pressió social abans que dimarts vinent es voti a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la PAH. La ILP ha recollit més d’un milió de signatures i reclama l’aturada immediata de tots els desnonaments de l’habitatge habitual, l’establiment de la dació en pagament amb caràcter retroactiu, de manera que l’entrega de l’habitatge serveixi per liquidar tot el deute hipotecari, i la creació d’un lloguer social, que no sobrepassi el 30% dels ingressos d’una llar. Les altres dues accions van ser l’encadenament de tres activistes a una seu de Catalunya Caixa al barri del Carmel i l’ocupació i tancada a una oficina d’Unnim de Sabadell, ambdues per reclamar dacions en pagament, que va acbar dos dies després amb el desallotjament dels activistes per part dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra i una acció coordinada com a reacció al desallotjament, l’endemà, dilluns passat, a diverses oficines d’Unnim a tot Catalunya. Ambdues accions van aconseguir les dacions en pagament que reclamaven. L’acció de dijous s’ha pogut seguir a la xarxa social Twitter amb l’etiqueta #BBVAcriminal.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s