La venda immobiliària del patrimoni de la Generalitat

El Govern de Mas es desfà de la seu de l’Agència Tributària de Catalunya per prop de 25 milions d’euros, però per seguir-hi en lloguer pagarà més de 40 milions en els propers 20 anys
Amb l’argument que té una necessitat imperiosa de recaptar fons per reduir dèficit, el Govern d’Artur Mas ja fa temps que està portant a terme diverses operacions de venda de patrimoni de la Generalitat, àmpliament criticades per diversos experts que en qüestionen la rendibilitat. A les privatitzacions d’Aigües Ter – Llobregat (ATLL) –que va anar a parar en mans d’Acciona a l’espera que es resolgui el litigi judicial- i Tabassa –que serà gestionada per Abertis- cal sumar-hi la venda de diversos immobles. L’últim exemple s’ha donat aquest dimarts, quan el Consell Executiu ha aprovat la venda de la seu de l’Agència Tributària de Catalunya per 24,975 milions d’euros. L’immoble [a la imatge], ubicat al número 6-8 del carrer Fontanella de Barcelona, ha estat adquirit per Ziscal Inversiones 2012, a través de la societat holandesa Benetach Investment BV.
Fins aquí res a dir, si no fos perquè la Generalitat s’ha compromès a continuar a l’edifici com a llogatera durant un mínim de 20 anys, fet que li suposarà una despesa de 2,06 milions d’euros anuals. D’aquesta manera, passades aquestes dues dècades, la despesa de la Generalitat per utilitzar l’immoble haurà superat amb escreix els 40 milions, una xifra molt superior a l’import de la venda. L’edifici té una superfície de gairebé 10.000 metres quadrats repartits en sis plantes i el 2010 la Generalitat hi va destinar prop d’1,8 milions d’euros a reformar-lo.
No és, ni molt menys, la primera operació d’aquest tipus que fa el Govern de Mas. Durant el 2012 va tancar tres vendes similars. La primera, va ser la de la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat (Avinguda Josep Tarradellas), que va ser adquirit al març per Bancalé Servicios Integrales per 52 milions d’euros, quan la Generalitat n’havia pagat 60 només dos anys abans. També en aquest el Govern continua emprant l’edifici, amb el compromís de mantenir-s’hi els propers 20 anys. Al maig, va ser el torn dels serveis territorials de Cultura a Barcelona, que va anar a parar a mans de Mutual Médica de Catalunya i Balears, en aquesta ocasió per 2,55 milions. També aquí, l’acord implicava seguir-hi dues dècades, amb un pagament de 140.000 euros anuals (2,8 milions al final del període). L’anterior venda va ser la seu de la direcció general de Medi Natural i de l’Agència de Residus de Catalunya, per la qual el fons de pensions de la Generalitat va invertir 14,5 milions d’euros. De nou, l’administració s’hi mantindrà com a llogatera.
El projecte de venda de patrimoni immobiliari de la Generalitat sorgeix el 2011, però el primer lot, amb el qual el Departament d’Economia volia despendre’s de 27 immobles en bloc va ser un fracàs. En la fracassada operació hi van participar com a agents comercials la consultories Deloitte, que compta amb David Madí com a directiu; Price Waterhouse Coopers (PwC), on treballa l’exconseller de la Presidència i dirigent de CDC Joaquim Triadú; i Roca i Junyent, el bufet d’advocats encapçalat per l’exsecretari general convergent Miquel Roca. El titular d’Economia, Andreu Mas-Colell, pretenia recaptar 450 milions d’euros i mantenir l’ús dels edificis en lloguer, amb un cost de 37 milions d’euros anuals, molt per damunt dels 27 que s’havien de pagar per amortitzar les hipoteques. La filosofia de pa per avui i fam per a demà sembla que s’imposa al Palau de la Generalitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s