Les universitats rebran una nova retallada entre el 10 i el 17%

El Govern prepara una altra retallada d’entre el 10% i el 17% per a les universitats. La xifra final s’establirà en funció de l’objectiu del dèficit de la Generalitat. En el pitjor dels casos, el 0,7% de dèficit, la retallada per als campus serà del 17%. La Generalitat ja ha dit més d’una vegada que no pensa acceptar un dèficit d’aquesta magnitud, de manera que tant els rectors com la Secretaria d’Universitats i Recerca esperen que no s’hagi d’arribar a aquest percentatge del 17%. L’altre extrem, el de la retallada del 10% com a mínim, també sembla poc probable, segons les mateixes fonts. “Seria una situació molt bona, però no la veiem plausible”, assenyalen. Així doncs, el pressupost final per a les universitats se situarà entre aquestes dues xifres. (…)

Sigui com sigui, aquest any les universitats hauran de continuar retallant malgrat el dèficit que arrosseguen. La majoria ha aprovat els pressupostos (ja amb ajustos) sense saber els números finals de la secretaria. La Universitat de Barcelona ahir tenia previst fer un consell de govern per donar llum verda a un pressupost de 362,7 milions d’euros, un 1,5% menys que el 2012, però la reunió es va suspendre per les protestes d’un grup d’estudiants. L’Autònoma de Barcelona ha passat dels 297 milions de l’any passat a 286 aquest 2013, mentre que la Pompeu Fabra, la Rovira i Virgili, la de Girona i la de Lleida han augmentat lleugerament el pressupost. La Politècnica de Catalunya (UPC) és la universitat que ha reduït més els comptes per a aquest any, un 10%, ja que ha passat de 311 milions d’euros 278,4. (…)

En total, l’aportació de la Generalitat per a universitats ha caigut un 20% els dos últims anys (160 milions d’euros), i es preveu que baixi un 10% més, com a mínim, aquest any. L’augment del preu de la matrícula ha alleugerit una mica el cop i ha permès a les universitats ingressar 53,5 milions d’euros.

El Govern de la Generalitat finança el sistema universitari, però no hi té plena competència. Els principals ajustos que ha aplicat el Govern central a la universitat tenen a veure amb les beques i el preu de les matrícules, dos aspectes que no estan en mans de la Generalitat. Poc després que José Ignacio Wert es fes càrrec de la cartera d’Educació, el ministre ja va anunciar un enduriment de les condicions acadèmiques –referents a un curs a punt d’acabar-se– que els universitaris havien de complir per obtenir o mantenir l’ajuda a l’estudi.

Com admeten al ministeri mateix, davant un pressupost congelat l’augment del llindar d’assignatures aprovades i de la nota de l’expedient serveix per fer front a una quantitat cada vegada més alta d’estudiants que, per culpa de la crisi, tenen dret a beca segons la seva situació econòmica. Altres beques i ajuts han tingut més mala sort. Educació ha eliminat les de mobilitat interna (Sèneca) per al 2013-2014 i la dotació del programa Erasmus aquest curs ha hagut d’entomar ni més ni menys que una reducció del 60%. També s’han acabat els fons en forma de préstecs per impulsar els campus d’excel·lència i els préstecs-renda destinats a estudiants de màster. Per alleugerir la pressió de les arques de les universitats, Wert va proposar un canvi en el càlcul de les taxes perquè cada comunitat autònoma pogués apujar significativament el cost de les matrícules. Si fins al curs passat les taxes pujaven uns quants punts més l’IPC, ara l’augment està lligat al cost teòric de la carrera. I això suposa que aquest curs matricularse per primera vegada d’una assignatura pot haver costat fins a un 66% més que l’any anterior. Aquest nou sistema castiga amb més duresa els repetidors.

L’impacte d’aquesta decisió ha estat molt divers. La pujada de les taxes ha variat notablement en funció de les comunitats autònomes –Catalunya va ser l’única on es va aplicar l’augment màxim permès, però modulat en funció del nivell de renda de les famílies–. La majoria d’universitats admeten que tenen un nombre semblant d’estudiants de grau, però que no ingressen més diners perquè s’han matriculat de menys crèdits. La baixada de matriculació sí que és notable en els màsters, amb caigudes del 15% d’alumnes, expliquen en diverses universitats.

Font: La Vanguardia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s